EFT

 

EFT staat voor Emotional Freedom Technics.

Aan kinderen leg ik het zo uit: in je lijf kunnen gevoelens van angst, spanning, boosheid en verdriet 'verstopt' zitten. Je hebt er niet alijd last van, maar áls het er is, kan het echt heel naar zijn en als een rem werken, terwijl je eigenlijk nieuwe dingen wil leren, vrienden wilt maken of gewoon blij wilt zijn. Door de 'klop-methode', dat is namelijk hoe EFT werkt, kloppen we de verstopte emoties uit je lijf. Het gaat eigenlijk heel eenvoudig: ik doe het kloppen voor met 2 vingers , rond mijn ogen, onder mijn neus en op mijn hand. Het kind doet mee en klopt bij zichzelf. Terwijl we kloppen, praten we over datgene wat niet fijn is.

Werkt dit écht??

EFT is een variant op het bekendere EMDR. De wetenschappelijke uitleg is dat opgelopen traumatische ervaringen (ook relatief klein, zoals schrikken van een grote hond of het zien van een plaatje van een horrorclown) zich vastzetten in je lijf. Als er niet genoeg tijd is geweest om de angst volledig 'uit te voelen' blijft dit bij je. Elke keer als je iets meemaakt dat hier op lijkt, komt de angst weer terug en kan het gevoel op die manier groter en groter worden.

Bijna elke hulpvraag bestaat voor een deel bestaat uit deze opgehoopte spanning die in het lichaam (nog) geen uitweg gevonden heeft.
Door de spanning op een blijvende manier uit het lichaam te laten verdwijnen, ontstaat er daarna ruimte voor een positieve en oplossingsgerichte aanpak van de hulpvraag.

En ja, het werkt écht!

 

 

 

foto